Schilde #bloemengemeente, een nieuwe start!

We fleuren Schilde en 's-Gravenwezel op als #bloemengemeente!

Met Schilde #bloemengemeente geven we kleur aan onze dorpskernen.

We pikken de draad opnieuw op en maken van onze gemeente een #bloemengemeente. De vorige meerderheid besteedde helaas minder aandacht aan de ruikers in onze gemeente, ondanks gemaakte beloftes. Maar wees niet getreurd, met Open Vld zetten we Schilde #bloemengemeente opnieuw op de kaart!

Waar komt het idee vandaan?

In Frankrijk bestaat er een wedstrijd om de mooiste bloemengemeente te worden, de concours des villes et villages fleuris. Daar stimuleren de gemeenten inwoners om bloemen te planten en zo de natuur een duwtje in de rug te geven. In 2007 organiseerden we een soortgelijk initiatief om de mooiste bloementuin van onze gemeente te selecteren. Maar helaas zijn die initiatieven samen met ons naar de oppositie verhuisd in 2012.

We pikken de draad terug op.

De laatste verkiezingen maakten we de belofte om van Schilde opnieuw een #bloemengemeente te maken. (zie pagina 7 van ons programma)

Deze voeren we nu uit

Olivier Verhulst, Schepen van Milieu

Wat doet het gemeentebestuur Schilde?

Vanuit het gemeentebestuur behouden we niet alleen de bloemenkorven aan de lantaarnpalen. We fleuren vanaf nu de dorpskernen zelfs op met bloementorens!

Vanaf volgend jaar schakelt het gemeentebestuur een versnelling hoger. Dan jaar krijgt elk jaar een verharding of grasweide een make-over tot bloemenweide. Zo versterken we de lokale fauna en flora met streekeigen bloemen.

Wat kan ik doen?

Veel!
Tover je voortuin om naar een bloemenweide. Of indien je die niet hebt, voorzie bloembakken vooraan je huis.
Renoveer je toevallig je oprit? Misschien kan je een stukje ontharden om bloemen te planten.
Zelfs grote tuinen en akkers kan je omvormen tot een bloemenweide.

Wil je meer praktische informatie hierover? Neem dan een kijkje op de website van het Regionaal Landschap De Voorkempen.

enkele voordelen van bloemen op een rijtje

Streekeigen bloemen helpen cruciale insecten zoals bijen en vlinders te overleven. De laatste jaren hebben deze soorten het moeilijk gekregen door pesticiden en minder bloemen.

Bloemenweiden zorgen voor een betere doorlating van water in de grond. Droge zomers komen steeds vaker voor. Daarom springen we meer doordacht om met ons grondwater. Wanneer we stukken ontharden om bloemenweiden te maken, vergroten we de insijpeling van regenwater in de grond!

Een bloementuin vraag minder onderhoud en is goedkoper. Een gazon dat kort wordt gemaaid, heeft veel water nodig om groen te blijven. En hoe vaak heb je eens tegen je goesting het gras moeten afdoen? Met een goede zaden mix van bloemen, zijn die problemen verleden tijd. Dan heb je een hele lente en zomer door verschillende bloemen die elkaar afwisselen, met de nodige mooie kleuren en geuren. Ze hebben tenslotte minder water nodig om te overleven, gezien ze niet gemaaid worden.

Bloemen zijn gewoon mooi! We moeten toegeven, een strak gazon heeft zeker zijn charme. Maar het brengt bijlange niet zoveel leven in de brouwerij als een kleurrijke bloementuin met vlinders. Zelfs stenen gevels van rijhuizen leven helemaal op met al enkele bloemen. Wie wilt er nu niet thuiskomen en vrolijk worden van de kleurenpracht?

Waar kan ik bloemen en zaden kopen?

Ga langs bij onze lokale handelaars! We hebben vele bloemenwinkels en tuincentra die je met raad en daad zullen bijstaan om de juiste keuze te maken.